CAF x RELATIONS SEMINAR

I år tilbyder Copenhagen Architecture Festival et ekstraordinært to-dages seminar i Gloria Biografen dedikeret til forholdet mellem arkitektur, film og landskab. Seminaret vil bringe den nyeste forskning og praksis sammen via inspirerende forelæsninger, filmvisninger og foredrag fra prominente personer der arbejder tværfagligt. Torsdag d. 19 marts fokuserer på at undersøge forholdet mellem arkitektur-, film- og designprocessen, mens fredag d. 20 marts går i dybden med emnet landskab, film og landskabsarkitektur.

Seminaret CAFxRelations foregår på engelsk og i samarbejde med Forskningsgruppen for Landskabsarkitektur og Urbanisme ved Københavns Universitet. Seminaret er inkl. frokost. Danske Landskabsarkitekter tilbyder deres medlemmer (MDL) en gratis festivalbillet ved registrering/check-in på seminaret.

Program Torsdag 19. Marts

– Arkitektur og Film

lettre a freddy

8.00

Check-in

8.30

CAF velkomst – ved Mads Farsø

8.40

Professor i Arkitektur og det Levende Billede, Direktør for ‘the Martin Center of Architectural and Urban Studies’, Afdeling for Arkitektur, Cambridge Universitet François Penz introducerer Jean-Luc Godard’s Lettre à Freddy Buache (1982, 11 min.) og giver forelæsningen ‘Slow Down’

‘You’ll never get it if you don’t slow down my friend […] you are going too fast,  you’re hardly even looking at the pictures’    – Auggie [Harvey Keitel] in Smoke (Wang and Auster, US, 1995)

I en verden ramt af en billednedbør [efter Calvino] må vi lære at sætte farten ned for at observere det observerede – og i dette foredrag vil jeg gennemgå en række metoder for at understøtte, at filmen giver os en form for urban og arkitektonisk model, hvis blot vi kan finde ud af at se.

9.45

PhD, Arkitekt, Film Instruktør Morten Meldgaard – ‘Framing reality: architecture informing filmmaking’

Morten Meldgaard vil præsentere uddrag fra seminaret ‘In the Course of the Days’ en workshop der afholdes hvert andet år på Den Danske Filmskole med fotografer, klippere og dokumentar studerende. Seminaret har specifikt fokus på hvordan naturlig/eksisterende lys og tidspunkt på dagen kan påvirke den atmosfæriske, emotionelle og temporære kvalitet af en sekvens. Seminaret er en integreret del af Meldgaard’s forskning i forholdet mellem film og arkitektur.

10.15

Kaffepause

10.30

Senior Lektor i Arkitektur ved Arkitektskolen ved Oxford Brookes University Igea Troiani – ‘The Interdisciplinary Landscape of Architecture Filmmaking’

Denne præsentation vil undersøge hvordan arkitektur i udvidet forstand bruger film i teori, undervisning og forskningspraksis, så vel som hvad konsekvenserne er af denne tværfaglige udveksling. Den forsøger at afdække hvordan film bidrager til arkitektonisk og filmisk praksis, med de to discipliner set side om side som ligeværdige, uden at fremlægge et specifikt forhold mellem dem men i stedet skabe en afstand og forskel mellem de to.

Det er opdelt i tre dele, om visninger af tre kortfilm, en af en video kunstner, en anden af en postgraduate design student, og den tredje af forelæseren selv.

11.15

Filminstruktørerne Ila Bêka og Louise Lemoine/ BEKA & PARTNERS  ‘Recounting Architecture’

Ila Bêka og Louise Lemoine fokuserer hovedsagelig i deres praksis på at eksperimentere med nye narrative og filmiske former i forhold til arkitektur. Gennem et udvalg af uddrag fra deres film vil de præsentere indholdet af deres nuværende undersøgelser.

12.00

Frokostpause

12.45

Forsker ved Delft Teknologiske Universitet og tilknyttet Royal Academy of Art Marc Boumeester ‘Cinematographic Cartography : Towards Asignifying Heuristics in Architectural Research.’  

Arkitektonisk forskning kan have stort udbytte af et samarbejde med cinematografisk logik og dens modus operandi. Men det er nemt at misforstå hvordan dette foregår. Der er tre faldgruber der må undgås: misforståelserne forbundet til mediets specificitet, fejlantagelsen om overfladiskhed og vrangidéen om repræsentation. I stedet må vi producere et ‘vitalt kollaps’ i arbejdet med begge medier (arkitektur og film) og invitere mekanismer der afviger fra asignifikation, ureducerbarhed og affekt for at skabe rigtig meningsfyldt samarbejde.

13.30

Debat

14.00

Slut

Program Fredag 20. Marts

– Landskab og Film

lurf

8.00

Check-in

8.30

CAF velkomst – ved Mads Farsø

8.40

A to A introduceret af den østrigske filmskaber Johann Lurf

I A to A kører Johann Lurf rundt i og filmer ca 100 rundkørsler på en Vespa, og giver dermed seeren en basal forståelse for deres omgivelser og det nutidige urbane landskab. Et filmisk testamente til den monotone urbane arkitektur og dens paradoksale poesi. Filmen introduceres af Johann Lurf.

Johann Lurf præsenteres i samarbejde med den Østrigske ambassade.

9.00

Antropolog, filmskaber Andreas Dalsgaard – ‘Film, space and change’

Mine film handler om nye forbindelser. ’Redane’ er et projekt hvor undersøgelsen af økonomi, landbrug og livsstil tilsammen bygger et tværfagligt perspektiv på vor landskab. Visualisering er centralt. Et landskab er ikke blot et landskab. Det er også en gris. Et historisk produkt, en livsmåde og kultur. Projektet bruger Pompidou-centret som metafor. Vi ville folde vrangen ud på vore bygninger og vise forbindelserne mellem rør, aksler og metalbjælker – alt der holder systemet i gang.

9.45

Professor, ph.d. Fred Truniger  – ‘Mapping landscape through film’

Patrick Keiller citerer Oscar Wilde i åbningen til ‘Robinson in Space’, da hans fortæller siger ‘The true mystery of the world is the visible, not the invisible”. men for at kunne ‘se’ disse mysterier må vi kunne ‘læse’ verden omkring os. Film kan hjælpe os med at gøre dette ved at pege på strukturer gemt i det synlige. Denne forelæsning vil henvise til nogle værker der vil give en speciel læsning af vore omgivelser, og dermed øge vores viden om dem.

10.15

Kaffepause

10.30

Landskabsarkitekt, post.doc.Rikke Munck Petersen – ‘Cinematic conception in landscape design – bringing forth the Bodily, Nonvisual and Unexpected’

Denne forelæsning vil præsentere resultater fra filmiske udforskninger i kurset ‘Landskabsfilm’ på Københavns Universitets landskabsarkitektuddannelse. Præsentationen fokuserer på forholdet mellem films evne til at repræsentere et subjekts kropslige tilstedeværelse på et sted og de næsten sensoriske muligheder ved at bruge film som designværktøj. Den vil diskutere multiskalare aspekter ved skabelsen af sted og rum der har at gøre med forekomsten af kropslige, ikkevisuelle og uforudsete sekvenser.

11.15

Kunsthistoriker (mag. art.), Freelance Kurator, kører projekt rummer ‘Die Raum’ i Berlin Lotte Møller: ‘Landscape, Painting and Film – on the Cinematic Landscapes of Ulrik Møller’

Lotte Møller vil tale om Ulrik Møller’s filmværker i forbindelse med hans brug af landskab som en form for visuelt sprog eller kommunikationsredskab, og hans filmiske opfattelse af landskab i forbindelse med hans film som med hans malerier. Forelæsningen vil inkludere en visning af udvalgte film.

12.00

Frokostpause

12.45

Landskabsarkitekt, partner og medstifter af BOGL Jens Linnet: ‘Landscape and Film in Practice’

Jens Linnet, medstifter af landskabsarkitektfirmaet BOGL vil tale om sammenhængen mellem film og landskab baseret på BOGL’s filminstallation ‘Imprints’. Tre parallelle film, præsenteret som en triptych, viser en rejse gennem Skandinavien, en rejse i tid og rum, med fokus på forholdet mellem menneske og landskab.

13.30

Debat

14.00

Slut

Køb billet

COPENHAGEN ARCHITECTURE FESTIVAL is supported by:
Realdania
DRF logo
KK_Byvaaben_Pantone-294
Dkposeps
Media partners:
DR_K_reduceret
Other contributors:
Kunstfonden_LOGO_small
Partners:
DAC_LIFE_BUILD_CITIES_SMALL_DK_RGB_RED
louisiana_logo
Cinemateketposeps
Print
GRAND_kvadrat (1)
6Gloria_logo
7CARLSBERGBY
filmstationen
9KONCERT-KIRKEN-LOGO
10MOMU
ØFP
12BY&HAVN
subterramania1
17aarhus
KADK-SORT
15KU
arkitektforeningen
18DanskeLandskabsarkitekter
logo_dw_arc
wundergrund
21Aarhus-Festuge
22festivalAD
230Arlo
24DSB-logo
tntLogo
nissan
header-logo
AUSTRIAN-EMBASSY-DK
SIMPLY-CHOCOLATE-LOGO
campari
vitaminwell1 copy
AIAIAI_LOGO_BLACK
DRB logo_gult
Ørbæk_S-H_2015
cph-fasion-festival
ABSOLUT